Kvet konopy: potravina

 

Kvet konopy je zaujímavý tým, že v jeho trichómoch sa nachádza najväčšie množstvo kanabinoidov a terpénov. Konopné semená a listy či stonky sa pohodlne dostanú na zoznam surovín v potravinárstve avšak pre spomenutý dôvod je sám konopný kvet doteraz regulovaný. Čo sa týka kanabinoidu Tetrahydocannabinolu (THC) ten je nad 0,3% objemu ilegálny, a čo sa týka Cannabidiolu (CBD) a ostatných kanabinoidov, na ne sa v potravinárstve vzťahuje európska regulácia Novel Food. Okrem toho, že sa dajú kvety konopy použiť ako surovina napr. pri výrobe piva, dajú sa navyše aj fajčiť, čo celú ich situáciu komplikuje ešte viac.

 

Jedným z používaných argumentov za povolenie extraktov z kvetov konopy ako potravín v Novel Food katalógu je v prípade získania extraktu tradičným lisovaním za studena, kedy sa uvoľní celé spektrum kanabinoidov, no to nepresiahne prirodzený objem kvetu. Sú to najmä moderné spôsoby extrakcie pomocou CO2, ktoré môžu zvýšiť relatívnu koncentráciu kanabinoidov vo finálnom produkte (čo je navyše nebezpečné z pohľadu THC). Každopádne, Európska komisia už eviduje viac ako 12 prihlášok od výrobcov na schválenie ich CBD formulácii v Novel Food katalógu. V súčasnosti prebiehajú analýzy o ich bezpečnosti.

 

Čo ale iné potraviny z kvetov konopy?

V apríli 2022 najvyšší administratívny súd v Poľsku (Naczelny Sąd Administracyjny) uznal odvolanie spoločnosti Kombinat konopny a stanovil, že kapsule s obsahom kvetov konopy pre účely výživových doplnkov nie sú považované za nové a nepreskúmané [novel], keďže história konzumácie kvetov konopy je dokázaná. Toto môže znamenať precedens v celej Európe.

 

V decembri 2022 zas najvyšší administratívny súd vo Francúzsku (Conseil d'État) učinil, že všetky výrobky z konopných kvetov a listov, ktoré neobsahujú viac ako 0.3% obj. THC plne legálne na predaj vo Francúzsku.

 

V júni 2023 Európska komisia odstránila status „novel“ pre konopné listy v Novel Food katalógu a povolila ich marketing a predaj na účely vodnej imerzie, čiže na lúhovanie ako čaj, pod podmienkou, že nebude použitý kvet alebo jeho časť.

 

Pre odstránenie pochybností, všetky produkty z konopných semien, ako sú napr. konopný olej, múka (konopné proteíny), samotné semienka boli vždy tradičné a povolené.

 

Ak by ste si chceli pozrieť, všetky produkty z konopy, ktoré sú alebo nie sú povolené v Novel Food katalógu, treba hľadať pod „Cannabis sativa L.“

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJE:

Používáme ověření věku Adulto