Konopa v kuchyni

 

Semienka konopy siatej sú známe vysokým obsahom proteínov, vlákniny, vitamínov, minerálov a esenciálnych aminokyselín. Sú vhodné na konzumáciu lúpané i nelúpané.

 

Konopná múka sa dá používať namiesto celozrnnej múky. Neobsahuje lepok, a tak je vhodná pre celiatikov.

 

Konopný čaj sa odporúča pre lepší spánok alebo podporu trávenia.

 

Konopný olej vylisovaný zo semien má tmavo žltú až zelenú farbu a jemnú orieškovú príchuť. Odborníci ho odporúčajú pre jeho spektrum zdraviu prospešných látok:

  • esenciálne mastné kyseliny vás ochránia pred srdcovými, cievnymi, zápalovými, či autoimunitnými ochoreniami. Pomer omega-3 a omega-6 je ideálny pre naše zdravie
  • mnohé antioxidanty (vitamíny skupiny E, fenolové látky či fytosteroly). [1]

 

Veľké medicínske úspechy sa podarilo dosiahnuť v liečbe atopickej dermatitídy, pričom sa odporúča 1 lyžička konopného oleja denne.  

 

Konopný olej25-krát viac Omega 3 mastných kyselín ako olivový olej a 2-krát viac Omega 3 ako repkový za studena lisovaný olej. Zahriatím sa však vzácne Omega 3  mastné kyseliny zničia, preto sa odporúča používať konopný olej len v studenej kuchyni.[2]

 

Je to práve vysoký obsah mastných kyselín a ich ideálny pomer, omega-3 ku omega-6 = 1:3, ktoré dodávajú mnohé zdravotné benefity: ochrana pred rakovinu, zápalom a zrážaním krvi. Takisto je pozorované zvýšenie metabolizmu a zníženie celkového cholesterolu v krvi.[3]

 

Obsah základných nutričných látok (%) v semene konopy siatej[4]

 

 

Semienka či olej oživia svojou chuťou či vôňou nejeden šalát alebo vege zmes. V nejakej forme ich nájdete v širokej škále potravinárskych produktov ako napríklad v cestovinách alebo tyčinkách. Konopný proteínový prášok zas môže zakomponovať v nespočetnom množstve nápojov.

 

Nezabudnite si prečítať, ako sa líši CBD olej od toho konopného oleja. Ak sa niekde pridá niečo konopné, nemusí to byť hneď plné CBD :)

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJE:

 

[1] Lančaričová, A., RNDr., PhD.: Zázraky zo slovenských záhrad, polí a lúk – Konope, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany. Veda na dosah, článok. URL: https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/biologia/zazraky-zo-slovenskych-zahrad-poli-a-luk-konope/

[2] Hönsch, M.: Aký rastlinný olej je najvhodnejší? Podľa čoho si vybrať? Blog. URL: https://honsch.wordpress.com/2010/12/23/rastlinne-oleje/

[3] Lezier, C. et al: The Composition of Hemp Seed Oil and Its Potential as an Important Source of Nutrition, Journal of Nutraceuticals Functional & Medical Foods 2(4):35-53, URL: https://www.researchgate.net/publication/242287666_The_Composition_of_Hemp_Seed_Oil_and_Its_Potential_as_an_Important_Source_of_Nutrition

[4] Lančaričová, A., RNDr., PhD.: Zázraky zo slovenských záhrad, polí a lúk – Konope, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany. Veda na dosah, článok. URL: https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/biologia/zazraky-zo-slovenskych-zahrad-poli-a-luk-konope/

Používáme ověření věku Adulto