Rozdiel medzi broad spectrum a full spectrum extraktom

[Článok aktualizovaný 26.10.2023]

 

Existujú rôzne druhy extrakcie konopy. Medzi základné patria:

  1. lisovanie za studena: lisujú sa semená konopy a výsledkom je olej. O konopnom oleji píšeme viac tu.
  2. etanolová extrakcia: čiže lúhovanie. Tradičný a efektívny spôsob získavania želaných látok.
  3. superkritická CO2 extrakcia: moderný spôsob získavania želaných látok. Povolený nariadením Európskeho parlamentu č. 2009/32/EC.

 

Výsledkom sú konopné extrakty s ich prirodzene sa vyskytujúcimi látkami (kanabinoidmi, terpénmi, flavonoidmi):

  1. Full-spectrum (plné spektrum) extrakt obsahuje plné, teda úplné spektrum prirodzene sa vyskytujúcich látok. Hlavným znakom je, že obsahuje aj THC, avšak iba jeho maximálne povolené množstvo. Na úrovni EÚ je to <0.3%. Viac sa dozviete tu.
  2. Broad-spectrum (široké spektrum) extrakt na rozdiel od full-spectrum extraktu neobsahuje takmer žiadne THC. Obsahuje všetky ostatné dôležité látky.
  3. Izolát – samostatne “izolovaný” kanabinoid bez entourage effectu. Izolát môže byť prírodného pôvodu (CBD, CBG, CBN,..) , ale aj syntetizovaný.

 

V súčasnosti Európska asociácia pre priemyselnú konopu (EIHA) zastupujúca pestovateľov, výrobcov a obchodníkov s konopnými produktami, spustila najväčšiu skúšku na ľuďoch ohľadom toxikologických efektov stopového množstva THC v potravinárskych produktov. V investícii za 1,6 mil. Eur, bude skúmať 200 účastníkov počas 30 dní. Cieľ je demonštrovať európskym regulátorom, že stopové množstvá THC sú bezpečné konzumovať. Výsledky tejto štúdie sa očakávajú v lete 2021.

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJE:

- EIHA: Status of Hemp Extracts in Europe. Tlačová správa, máj 2019. URL: https://eiha.org/media/2019/05/EIHA-PRESS-NOTES-EXTRACTS.pdf

- Roberts, J.: Largest human trial seeks to prove safety of full-spectrum CBD. Článok, marec 2019. URL: https://cannabishealthnews.co.uk/2021/03/16/largest-human-trial-seeks-to-prove-safety-of-full-spectrum-cbd/

Používáme ověření věku Adulto