Ekologický elixír: mlieko z konopných semien

 

Stále viac a viac ľudí sa obracia k rastlinným alternatívam mlieka. Pestovanie plodín môže byť totiž ekologicky menej náročné ako chov dobytka. Vo svete alternatívneho mlieka je tu rastúca hviezda, ktorá nie je len lahodná, ale má tiež množstvo environmentálnych a zdravotných výhod. Ide o mlieko z konopných semien alebo jednoducho konopné mlieko. Preskúmajme, čo robí túto náhradu mlieka udržateľnou voľbou, aké sú jej pozitíva, a samozrejme, pozrime si aj návod na prípravu tohto orieškového nápoja.

 

Udržateľnosť na vzostupe

Mlieko z konopných semien sa pripravuje zo semien konopy siatej (Cannabis Sativa L.), univerzálnej a udržateľnej plodiny, ktorá potrebuje minimálne zdroje na to, aby prosperovala. Na rozdiel od tradičného mliekarstva, ktoré výrazne prispieva k emisiám skleníkových plynov a znečisťovaniu vody, má pestovanie konopy neuveriteľne nízku environmentálnu stopu. Konopa je vďaka mnohým svojim terpénom prirodzene odolná voči škodcom, čo znižuje potrebu pesticídov, a rastie husto, čo minimalizuje eróziu pôdy. Okrem toho potrebuje menej vody v porovnaní s mnohými inými plodinami, čím je udržateľnejšou možnosťou v oblastiach náchylných na sucho. Viac o udržateľnosti pestovania sme písali v samostatnom článku.

 

Podľa mnohých spotrebiteľov je najchutnejšou rastlinnou alternatívou mandľové mlieko. Pestovanie mandlí si ale vyžaduje veľa vody. 80% produkcie mandlí pochádza z Kalifornie, USA, kde v oblasti s najnižšou spotrebou vody, je jej treba cez 9 L/ Kg mandlí. V iných oblastiach, to môže byť dokonca dvojnásobok.[1] Ryžové mlieko je na tom, čo do spotreby vody, podobne. V dodávateľskom reťazci kokosov pre kokosové mlieko sa zase objavili etické problémy.

 

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Science v roku 2018 je najenvironmentálnejšiou alternatívou ovsené, sójové alebo konopné mlieko[2] – čiže mlieko z konopných semien.

 

one bowl with hulled hempseed and one bowl with unhulled hempseed

Obrázok: V ľavej miske sú olúpané konopné semienka, v pravej miske nelúpané. Sú malé, v priemere cca. 5 mm.

 

Výživové vlastnosti mlieka z konopných semien

Existuje hneď niekoľko výhod, ktoré robia mlieko z konopných semien zaujímavou voľbou (väčšinu z nich sme si požičali z nášho skoršieho článku Konopa v kuchyni.):

 

1, Výživová sila: Mlieko z konopných semien je plné esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré sú dôležité pre mnohé biologické procesy,  a to navyše v ideálnom pomere 1:3. Okrem toho je mlieko z konopných semien bohaté na minerály ako horčík a vápnik, alebo vitamíny A, D, E.  

 

2, Podpora zdravia tráviaceho systému: Mlieko z konopných semien obsahuje prebiotické vlákna, ktoré živia prospešné baktérie v črevách a podporujú zdravý tráviaci systém. Tieto vlákna môžu pomôcť zlepšiť trávenie, znížiť nadúvanie a zlepšiť vstrebávanie živín, čím prispievajú k celkovému zdraviu čreva.

 

3, Protizápalové vlastnosti: Mlieko z konopných semien obsahuje prirodzene sa vyskytujúce kanabinoidy a  v rámci omega-6 mastných kyselín aj kyselina gama-linolénovú (GLA), ktoré majú protizápalové vlastnosti. Môže preto pomôcť zmierňovať príznaky zápalových ochorení, napríklad aj artritídy alebo ekzému.

 

4, Alternatíva vhodná pre alergikov: Pre osoby s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečne výrobky poskytuje mlieko z konopných semien chutnú a výživnú alternatívu. Je prirodzene bez laktózy a lepku, čo ho robí vhodným pre široké spektrum diétnych preferencií a obmedzení.

 

5, Všestranná kuchynská surovina: Krémová textúra a orechová chuť mlieka z konopných semien ho robia všestrannou surovinou v kuchyni. Od krémových omáčok a polievok po bohaté dezerty a pečivo môže pridať mlieko z konopných semien lahodnú plnosť do rôznych jedál.

 

Podľa dát analyzovaných zo 41 štúdií, vysoký príjem kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je typ omega-3, mastnej kyseliny bohato obsiahnutej v konopných semenách, viedlo k 10% zníženiu rizika úmrtia zo všetkých príčin (z angl. „all-cause mortality), 8% zníženiu rizika úmrtia z kardiovaskulárnych príčin alebo 11% zníženie rizika smrti z ischemickej choroby srdca.[3]

 

Príprava

Mlieko z konopných semien sa vyznačuje svojou krémovou textúrou a orechovou príchuťou. Ochutiť si ho môžete pridaním datlí alebo vanilkového extraktu.

 

Príprava je vskutku jednoduchá, okrem olúpaných konopných semien vám k tomu stačí voda, mixér a sitko 😊 V chladničke vám vydrží aj niekoľko dní.

 

 

Revolúcia využívania konopy

Ako sa spotrebitelia stávajú čoraz viac vedomými svojho environmentálneho vplyvu a stravovacích návykov, mlieko z konopných semien ponúka udržateľnú a výživnú alternatívu k tradičným mliečnym výrobkom. Začlenením mlieka z konopných semien do svojich stravovacích návykov môžu jednotlivci podporiť ekologické poľnohospodárske postupy (či ciele) a zároveň získať množstvo zdravotných výhod, ktoré tento rastlinný elixír ponúka.

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJE:

 

[1] Fulton, J. et al.: Water-indexed benefits and impacts of California almonds. Ecological Indicators, 2019. Vol. 96/ Part 1. p. 711-717. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1470160X17308592

[2] Poore, J., Nemecek, T.: Reducing food's environmental impacts through producers and consumers. Science (New York, N.Y.) vol. 360,6392 (2018): 987-992. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29853680/

[3] Naghshi, S. et al.: Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. BMJ 2021;375:n2213. URL: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2213

 

Používáme ověření věku Adulto