Nehľadaj šťastie. Rob toto.

 

Gregory Caremans je neurovedec. Bývalý riaditeľ brusselského Inštitútu Neurokognitivizmu založil a v súčasnosti vedie „Mozgovú akadémiu“, aby vzdelával širokú verejnosť o fungovaní mozgu. Jeho online kurzy získali mnohé ocenenia a krátke zaujímavé informácie podáva aj na svojom You Tube kanáli.

 

Práve v jednom takom videu s názvom „Nehľadaj šťastie. Miesto toho rob toto.“ sa venuje otázke šťastia. Z pohľadu neurovedca tvrdí, že šťastie nie je večný stav mysle. Je to chvíľa, nanajvýš séria chvíľ. Môže mať rôznu formu: vieme byť šťastní ako partneri, rodičia, profesionáli, atď.. Život vypĺňajú aj nešťastné chvíle a dokonca aj také, ktoré môžeme označiť ako neutrálne - také „obyčko“ chvíle.

 

Keď začneme nad uvažovať nad konceptom šťastia, nevieme presne definovať, čo to šťastie je a koľko ho treba[i] , aby sme vedeli povedať, že sme šťastní. Okrem toho, náš život formujú rovnakým dielom aj chvíle nešťastné. Aj tie sa podpísali pod to, kým sme dnes. Naplnený život znamená, že je plný dobrých aj zlých chvíľ. Dôležité je aby mali význam. Dosiahnuť nekončiacu blaženosť je nemožné. Ani dokonalosť. Tá neexistuje. Život je o ceste, raste, spojení a autenticite so všetkým, čo k tomu patrí. Vtedy je život všestranný ...plný. Takže nie šťastie, ale význam je to, čo treba dať životu.

 

Na záver dodáva starú známu pravdu, že človek si najviac váži to, pre čo musí bojovať :)

 

Pôvodné video si môžete pozrieť tu:

 

 

 

 

Rozlúčme sa starým čínskym príslovím:

„Ak chceš šťastie na hodinu, zdriemni si.

Ak chceš šťastie na deň, choď na ryby.

Ak chceš šťastie na rok, zdeď bohatstvo.

Ak chceš šťastie na celý život, pomôž niekomu.“

 

[i] Hyperlink na zaujímavú štúdiu pridala Konopnica.

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

Používáme ověření věku Adulto