Sedem typov oddychu, ktoré každý potrebuje

 

Tento článok sme prebrali a voľne preložili z IDEAS.TED.COM, kde vyšiel pod názvom The 7 types of rest that every person needs. Nie je o CBD, ale o osobnej pohode a rovnováhe, a preto je tu.

 

Už ste niekedy skúšali vyriešiť nedostatok energie spaním viac – pričom ste sa potom stále cítili vyčerpaní? Ak áno, tak tu je tajomstvo: spánok a oddych nie sú jedno a to isté.

 

Často si myslíme, že sme si oddýchli, lebo sme mali dosť spánku, ale v skutočnosti naliehavo potrebujeme aj ostatné typy oddychu, ktoré nám chýbajú. Výsledok je kultúra ľudí s vysokým výkonom, produktivitou, chronicky unavených a chronicky vyhoretých. Trpíme na deficit oddychu, pretože nerozumieme skutočnej sile oddychu. Oddych by mal znamenať regeneráciu v siedmych oblastiach vášho života.

 

1, fyzický oddych. Môže sa jednať o pasívny alebo aktívny oddych. Pasívny fyzický oddych zahŕňa spanie a zdriemnutie, zatiaľ čo aktívny fyzický oddych znamená posilňujúce aktivity ako jóga, strečing, masáž, ktoré pomôžu telu zlepšiť cirkuláciu a ohybnosť.

 

2, duševný oddych. Máte aj vy kolegu, ktorý začína každý deň veľkým hrnčekom kávy? Často býva podráždený a zabúda, má problémy s koncentráciou. Keď si večer ľahne spať, nevie vypnúť mozog a myšlienky sú plné rozhovorov, ktoré ten deň zažil. Aj keď naspal sedem až osem hodín, zobudí sa, akoby nespal vôbec. Chýba mu duševný oddych.

 

Dobrá správa je, že nemusí dať výpoveď alebo ísť na dovolenku, aby to vyriešil. Stačí si naplánovať krátke prestávky každé dve hodiny počas pracovného dňa. Tieto prestávky mu pripomenú, aby spomalil. A večer si nechať pri posteli notes, kde si môže zapísať hocijaké myšlienky, ktoré by ho inak celú noc hore.

 

3, senzorický oddych. Jasné svetlá, počítačové obrazovky, hluk v pozadí a viaceré konverzácie (či v kancelárii alebo na konferenčných hovoroch) môžu naše zmysly preťažiť. Toto sa dá riešiť zatvorením očí na minútu v polovici dňa a zámerným vypnutím elektroniky na jeho konci. Zámerné chvíle senzorickej deprivácie môžu byť začiatkom odčinenia škody spôsobenej príliš stimulujúceho sveta.

 

4, kreatívny oddych. Tento typ oddychu je obzvlášť dôležitý pre každého, kto musí riešiť problémy alebo prichádzať s novými nápadmi. Kreatívny oddych v nás prebudí úžas v každom z nás. Pamätáte si, keď ste prvýkrát videli oceán alebo vodopád? Ak sa ponoríte do krásy prírody – či už je to miestny park alebo vaša záhradka, tá vám to vráti kreatívnym oddýchnutím.

 

Kreatívny oddych nie je len o vďačnosti prírode ale aj o potešení z umenia. Zveľaďte si vaše pracovisko na miesto inšpirácie tým, že si pridáte obrázky miest, ktoré máte radi alebo umeleckými dielami, ktoré na vás vplývajú. Nemôžete stráviť 40 hodín týždenne hľadiac na prázdno alebo na neporiadok a čakať, že sa budete cítiť nadšene, nie to ešte prichádzať s inovatívnymi nápadmi.

 

5, emočný oddych. Pozrite sa na priateľa, o ktorom si všetci myslia, že je to ten najmilší človek, akého stretli. Je to osoba, na ktorú sa všetci spoliehajú - osoba, ktorej zavoláte, keď potrebujete službičku pretože aj keď to nechcú urobiť, viete, že skôr dostanete zdráhavé “áno” ako pravdovravné “nie”. Keď je tento človek sám, cíti sa nedocenený a využitý.

 

Táto osoba potrebuje emočný oddych, kedy má čas a priestor slobodne vyjadriť jej pocity a obmedziť potešovanie ostatných. Emočný oddych vyžaduje odvahu byť autentický. Emočne oddýchnutá osoba vie na otázku “Ako sa máš?” odpovedať úprimným “Nie moc dobre.”  - a potom povedať zopár ťažkých vecí, ktoré by inak obišli nevyslovené.

 

6, sociálny oddych. Ak potrebujete emočný oddych, dosť možno potrebujete aj sociálny oddych. Situácia nastáva, keď prestaneme rozlišovať medzi vzťahmi, ktoré nás oživujú od tých, ktoré nás vyčerpávajú. Aby ste si viac sociálne oddýchli, obklopte sa pozitívnymi a podporujúcimi ľuďmi. Ak by to malo byť hoc virtuálne, môžete sa viac zapojiť tak, že si zapnete kameru a budete sa sústrediť na danú osobu.

 

7, duchovný oddych. Je to viac než oddýchnuť si fyzicky a duševne. Je to schopnosť vnímať zmysel, že niekam patríte, lásku, prijatie seba samého a svoj cieľ. Aby ste to dosiahli, zaoberajte sa niečím, čo je viac ako vy samotní: modlitba, meditácia alebo komunita.

 

Ako vidíte, spánok sám nás nedokáže obnoviť do bodu úplného oddýchnutia. Je na čase vedieť sa sústrediť na dosiahnutie toho správneho typu odpočinku, ktorý potrebujeme.

 

**Poznámka redakcie: únava môže byť spojená s početnými zdravotnými problémami, takže ju konzultujte so svojím doktorom, ak pretrváva.

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJ: Dalton-Smith, S., MD: The 7 types of rest that every person needs. IDEAS.TED.COM, 2021. Článok. URL: https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/

 

 

Používáme ověření věku Adulto