Pustiť sa do ťažkých úloh

 

Tento článok sme prebrali a voľne preložili z blogu zenhabits.net, kde vyšiel pod názvom Tackling Hard Task. Nie je čisto o CBD, ale o osobnej pohode a rovnováhe, a preto je tu.

 

Väčšinou sa ťažkým úlohám vyhýbame, odkladáme ich kým sa venujeme ľahším úlohám alebo si odvraciame pozornosť. To je pochopiteľné, keďže ťažké úlohy sa zdajú skľučujúce až ohromujúce, ale tráviť náš čas na naliehavých, no jednoduchých, úlohách oproti náročným, no dôležitým, úlohám je všeobecne drahé rozhodnutie.

 

Poďme si teda povedať niečo o ťažkých úlohách. Ak sa na ne vieme sústrediť a dokončiť ich, môžeme docieliť väčší účinok za zlomok času.

 

Dôvod prečo odkladáme náročné úlohy je väčšinou preto, že sú skľučujúce – plné neistoty a toľkých pod-úloh až nás to úplne ochromí. No a takisto sa bojíme, že zlyháme.

 

Čo som zistil, že pomáha, sú veci, ktoré ľudia poznajú, ale často odmietajú:

  1. Robiť menšiu časť väčšej úlohy: Ľudia toto odmietajú, pretože podceňujú aké mocné to môže byť. Treba napísať veľkú správu? Napíšte len prvé dva paragrafy. Zvyšuje to vašu schopnosť pustiť sa do náročnej úlohy stonásobne, pretože tým skôr začnete a až raz začnete, tým skôr sa pustíte do ďalšej menšej časti.
  2. Zvyknúť si rozhodnúť sa a dôverovať si: Ak vás potreba rozhodnúť sa ochromí, s najväčšou pravdepodobnosťou sa danej úlohe vyhnete. Nenechajte sa ochromiť - vyberte si a dôverujte si, že ste urobili primerané rozhodnutie alebo, že ste pripravení čeliť hocičomu, čo príde. Toto sa stane oslobodzujúcim cvikom, pretože sa môžete rozhodnúť, rozhodnúť, rozhodnúť a veriť si bez prílišného reptania. Rozhodnúť sa, poďme ďalej, opakovať.
  3. Rozmýšľať o zlyhaní ako o učení: Ak rozmýšľame o možnosti nášho zlyhania v niečom, zvykneme to pripisovať niečomu zlému v nás – nie sme dostačujúci, hodní, sme hlúpi. Ale čo, ak to prestaviame ako časť učiaceho sa procesu bez žiadneho významu o nás, ale o čom všetkom sa môžeme naučiť?

 

Toto chce prax. Začnite s prvým bodom a zvyknite sa sústrediť na ťažké úlohy po menších častiach. Množstvo náročných, ale dôležitých úloh, ktoré budete zvládať, bude závratné.

 

                                                                                                                                                                Leo Babauta

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJ: Babauta, L.: Tackling Hard Tasks. Blog, 2021. URL: https://zenhabits.net/difficult/

 

Používáme ověření věku Adulto