Päť častých chýb preťažených ľudí

 

Tento článok sme prebrali a voľne preložili z Harvard Busines Review, kde vyšiel pod názvom 5 Mistakes We Make When We’re Overwhelmed. Nie je o CBD, ale je o osobnej pohode a rovnováhe, a preto je tu.

 

Päť častých chýb preťažených ľudí

Keď sa cítite preťažení a zavalení množstvom úloh, môžete reagovať takým spôsobom, ktorý nielenže nepomáha situácii, ale dokonca ju zhoršuje. Možno si tieto vzorce správania neuvedomujete, možno aj áno, ale je pre Vás ťažké niečo s nimi urobiť.

 

Nižšie je uvedených päť bežných „seba sabotujúcich“ chýb, ktoré majú preťažení ľudia tendenciu robiť. Pre každú z nich existujú praktické riešenia, ktoré Vám pomôžu cítiť sa nad vecou, lepšie kľučkovať medzi najdôležitejšími úlohami a riešiť problémy.

 

1. Myslíte si, že nemáte čas na aktivity, ktoré by Vám pomohli

Ľudia majú často skvelé nápady, ktoré by im pomohli cítiť sa lepšie a mať väčšiu kontrolu. Napríklad venovať sa starostlivosti o seba, navštíviť terapeuta, dopriať si dovolenku alebo zorganizovať  „game night“ (večer pri hrách) s priateľmi. Avšak odmietajú tieto nápady, pretože si myslia, že sú príliš zaneprázdnení, alebo že nie je ten správny čas. Čakajú na ideálnejšiu chvíľu, no tá zvyčajne nikdy nepríde.

 

Namiesto rozmýšľania nad tým, čo by bolo najideálnejšie, si vyberte najlepšiu možnosť, ktorá je Vám práve teraz ľahko dostupná. Možno nemáte časť na výber najlepších terapeutov, ale máte čas si vybrať niekoho, kto spĺňa zopár vašich kritérií a vyskúšať pár sedení s ním.

 

Ak máte dobré nápady, ale nekonáte podľa nich, môže Vás to priviesť k pocitu bezmocnosti alebo neschopnosti. Rovnako môžete začať premýšľať čo by ste mali/ nemali stále dokola, čím strácate čas a energiu. Navyše, keď nekonáte, prichádzate o úžitok a výhody, ktoré by ste získali z vyskúšania vašich nápadov. Ak budete konať s cieľom pomôcť si, zlepšíte sa pri tom v hľadaní uskutočniteľných riešení, budete cítiť väčšiu efektivitu a budete ťažiť z týchto výhod oveľa skôr.

 

2. Nevyužívate dostatočne svoje podvedomie

Koncentrácia nie je jediný spôsob, ako realizovať a riešiť veci. Aj vaše podvedomie je vynikajúce pri riešení problémov.  Keď chodím na prechádzky, moja myseľ sa zvykne túlať.  Keď toto robím, takmer vždy sa v mysli vraciam k práci, ale nie nepríjemným spôsobom. Riešenia problémov sa akoby zázrakom vynoria a priority sa stávajú bez námahy jasnejšie. 

 

Napriek tomu, že toto viem, je náročné si dovoliť ísť v pracovný deň ráno na prechádzku. Fascinujúce je, že keď idem pred prácou na prechádzku, hneď ako prídem domov sa mi úzkosť z práce, ktorú musím spraviť, začne vkrádať opäť do mysle. To mi však neprekáža v tom,  aby som získala prehľad o svojich problémoch a prioritách. Ako úzkosť, tak aj tieto užitočné nadhľady sa môžu vyskytnúť naraz. 

 

Vaše podvedomie, “túlavá myseľ“, je rovnako ako vaša sústredená myseľ cenným nástrojom na riešenie problémov a tvorivého myslenia. Využitie vašej túlavej mysle Vám pomôže dosiahnuť dôležité veci bez toho, aby ste boli pod tlakom byť neustále sústredení, čo je nereálne očakávať. 

 

Ľudia, ktorí sa cítia preťažení, sa niekedy počas svojho voľného času snažia myšlienky na prácu zablokovať počúvaním hudby, podcastu alebo inej zábavy. Ale to Vás môže pripraviť o časť produktívneho potenciálu vašej túlavej mysle. Skúste identifikovať činnosti, počas ktorých sa Vaša myseľ prirodzene túla užitočnými spôsobmi a rieši problémy za Vás. Pre mňa sú to napríklad vybavovanie pochôdzok (šoférovanie), cvičenie, sprchovanie a leňošenie na slnku. 

 

 

3. Pocit preťaženia interpretujete ako slabosť

Mnohokrát sa cítime preťažení práve preto, lebo potrebujeme urobiť úlohu, v ktorej sa nevyznáme alebo ktorá je dôležitá a chceme, aby bola perfektne vykonaná. Toto samo o sebe nemusí byť nevyhnutne problémom. Napriek týmto pocitom sme častokrát schopní danú úlohu zvládnuť.

 

Niekedy však začneme byť seba kritickí len pre to že sme preťažení. Myslíme si: „Nemal by som sa tým cítiť preťažený. Nie je to až také ťažké. Mal by som to zvládnuť bez toho, aby ma to stresovalo.“ Keď ste sebakritickí, je pravdepodobnejšie, že budete s vecami a úlohami viac otáľať, pretože daná úloha vo Vás nielenže vyvoláva pocity preťaženia, ale aj hanbu alebo úzkosť z týchto pocitov.

 

Ľudia reagujú rôzne na tieto pocity hanby a úzkosti. Niektorí môžu pristupovať k úlohe s mimoriadnym perfekcionizmom alebo sa zdráhajú požiadať o tipy a rady od ostatných. Je dôležité nahradiť vašu sebakritiku v spôsobe ako sa sami so sebou rozprávate súcitom. 

 

4. Vždy sa vraciate k Vašim dominantným prístupom a obrane

Keď sme v strese, máme tendenciu byť o niečo strnulejší, pretože sa nám zhoršujú naše kognitívne a emocionálne kapacity. Stávame sa menej flexibilní v prispôsobovaní sa požiadavkám danej situácie a vraciame sa k našim dominantným spôsobom riešenia vecí.

 

Všetci máme hodnoty, ale nie vždy ich využívame vo svoj prospech. Napríklad hĺbavosť  sa môže zmeniť na prílišné premýšľanie, spoliehanie sa na seba sa môže zvrtnúť na to, že všetko  robíme sami, svojpomocne. Vysoké štandardy môžu viesť k prieberčivosti alebo perfekcionizmu a vynaliezavosť vás môže nasmerovať k tomu, aby ste robili veci zbytočne komplikovanými spôsobmi.

 

Keď sa budete cítiť preťažení, uistite sa, že Vaše hodnoty zladíte s požiadavkami danej situácie. Potrebujete na konkrétnu úlohu alebo problém _____? (Uveďte svoju dominantnú hodnotu, napríklad hĺbavosť.) Alebo by bol vhodnejší iný prístup k daným okolnostiam?

 

5. Odťahujete sa od ľudí, ktorí sú Vám oporou

Ak sa cítite preťažení, tak pravdepodobne máte aj obmedzenú emočnú energiu, čo môže viesť k dôležitým zmenám vo Vašom správaní a emočnej dostupnosti. Tieto zmeny môžu byť nepatrné - možno svoje dieťa, keď za Vami príde zvyčajne objímete, ale teraz ho namiesto toho len rýchlo potľapkáte, zatiaľ čo ste stále mysľou inde a hneď potom sa vraciate k tomu, čo ste práve robili.

 

V tomto prípade sa jedná o „seba sabotáž“. Prichádzate o príležitosti naplniť svoje citové potreby, keď to najviac potrebujete a riskujete tým, že si vaši blízki všimnú tieto rozdiely a začnú sa správať tak, aby upútali vašu pozornosť (napríklad dieťa, ktoré začne kresliť na stenu).

 

Nájdite spôsoby, ako si stále užívať puto s ľuďmi, ktorí sú Vám oporou, aj keď máte obmedzenú emočnú energiu. Napríklad rada si počas prestávok kreslím po boku svojho päťročného dieťaťa alebo sa ním hrám s kockami. Tiež sa radi túlime v posteli a pritom každý sledujeme svoju obrazovku. Ak sa vám nedarí tieto aktivity zvládnuť, vytvorte si rutiny, ktoré ich zahŕňajú tak, aby zapadli do vášho dňa alebo týždňa - napríklad môžete každú sobotu ráno piecť so svojím dieťaťom. 

 

Uvedomením si týchto piatich vzorcov správania, ktoré sú tu rozobrané, môžete sebe a ľuďom vo svojom okolí uľahčiť prekonávanie rušných a náročných období. Jedná sa o pochopiteľné vzorce, do ktorých spadáme - a nie sú dôvodom na sebakritiku. Nezabúdajte, kde môžete očakávať pasce, a urobte jednoduché malé zmeny, aby ste ich prekonali.

 

AUTOR: Michal Mikita, zakladateľ Konopnice

 

ZDROJ: Boyes, A., PhD.: 5 Mistakes We Make When We’re Overwhelmed, Harvard Business Review, článok. URL: https://hbr.org/2021/04/5-mistakes-we-make-when-were-overwhelmed

Používáme ověření věku Adulto